Page 42 - Puls Intercity 6-7/2013

Basic HTML Version

na sportowo
42
|
puls
intercity
|
6/2013
Waga w dół!
Oprócz sportu, wręcz zbawiennego dla
naszego organizmu, warto także zwrócić
uwagę na to wszystko, co dostarczamy (lub
czego niestety nie dostarczamy) naszemu
organizmowi. Zdrowe odżywianie się
to podstawa dobrego samopoczucia…
Codziennie
świado-
mie lub nieświadomie
podejmujemy dziesiątki
wyborów – robiąc zaku-
py, wybierając składniki,
przygotowując posiłki...
Często nie zdajemy sobie
sprawy, jak duże znacze-
nie mają błahe z pozoru
decyzje. Jeśli zadbamy
o to, rozważnie dobiera-
jąc wartościowe produk-
ty i odejdziemy od swo-
ich złych przyzwyczajeń,
z pewnością naszemu
organizmowi
wyjdzie
to na zdrowie.
Przedstawiamy sku-
teczny, sprawdzony przez
pracownika naszej fir-
my i jego rodzinę, spo-
sób na zrzucenie zbęd-
nych kilogramów.
MIĘSA
Zalecane
Niezalecane
chuda cielęcina, mięso z kurczaka i indyka bez
skóry, wołowina, królik, zając
wieprzowina, baranina, boczek, wędliny i konserwy mięsne
(ewentualnie dopuszczane są chude wędliny drobiowe)
WARZYWA
Niewymagające kontroli
Wymagające kontroli
botwinka, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dy-
nia, kabaczki, cebula, kapusta, kalafior, pieczarki,
cykoria, szparagi, szpinak, sałata, brukiew, kalare-
pa, ogórki, papryka, rzodkiewki, grzyby, pomidory,
surowa marchew
karczochy, brukselka, zielona fasolka, por, groszek, buraki go-
towane, marchew gotowana (200 gr lub 2 razy w tygodniu,
do urozmaicenia sałatek)
Poznajmy złote zasady zdrowego odżywiania.
1
Od restrykcyjnych diet lepsze są dobre nawyki.
Zamiast się głodzić, czy liczyć
skrzętnie każdą kalorię lepiej nastawić się na stałe pory jedzenia i konsekwentnie ich
przestrzegać.
2
Pięć posiłków dziennie.
Zgodnie z zasadą: częściej, a mniej. Korzystniejsze dla na-
szego organizmu jest dostarczanie mniejszych posiłków, za to w odstępach nie więk-
szych niż 2,5 – 3 godziny. Uwaga! Należy wystrzegać się podjadania między posiłkami.
3
Woda mineralna to podstawa.
Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego
ciała i stanowi 60 proc. masy ciała. Przeciętny, zdrowy człowiek (żyjący w umiarko-
wanym klimacie) potrzebuje według naukowców 2 litrów wody każdego dnia.
4
Nie spocząć na laurach.
Osiągnięcie zadowalającej wagi to dopiero pierwszy etap,
kolejny – równie istotny – to stabilizacja.
Istotne, aby nie pofolgować sobie po pierw-
szych postępach. Niestety grozi to powrotem do wagi początkowej.
5
Zdrowe żywienie wcale nie musi wiązać się z przyjmowaniem suplementów
diety.
Pamiętajmy o tym, rozmawiając z dietetykami.
Lepiej poświęcić więcej czasu
na przygotowanie zdrowych posiłków niż wspomagać się gotowymi zastępnikami.